Velkommen på New Life Copenhagen. Tak fordi du læser med her hos os. Vi håber følgende blogindlæg kan inspirere dig.

Der findes mere end 2500 forskellige slags koraldyr, som er fordelt i tre grupper (stenkoraller, blødkoraller og læderkoraller). Jeg har valgt primært at fortælle om stenkoraller. Husk dykkerudstyr og badesko til børn og voksne, hvis du skal på dykkerferie. Svømning er en god form for fitness, hvor du kan brænde mange kalorier, samtidig med du får nye oplevelser.

Koraller i koralrev, hvor dykkerudstyr og badesko er gode at have

Det vi ser som koraller, er ikke selve koraldyrene, men derimod det kalkskelet, som de små koraldyr bygger rundt om deres bløde sårbare krop. En Normal koral består af mange tusinde koraldyr. Når koraldyrene har det godt, folder de deres små tentakler ud, så de kan fange deres bytte (plankton og andre mikroorganismer) Koraler kan blive meget store. De kan sagtens blive ½ m. mens et koraldyr kan kun, som det absolut største, blive 0,5 cm.

Her ser man alle de små koral-dyr være foldet ud på en acopora

Koraldyr formere sig bl.a. ved at spytte befrugtede æg ud i vandet, som senere bliver til svømmende larver, som sætter sig fast et sted, som f.eks. sten, sand eller andet.

Koraldyrene flækker nogle gange sig selv midt over fra mund, og hele vejen ned. Så bliver de til to koraldyr, som hver bygger et nyt kalk-hus. Det er på den måde koralerne vokser og bliver større.

Koralrev kan blive meget store. Det største rev, som hedder ”Store Koralrev” ligger ved Australiens østkyst, og er mere end 2000 kilometer langt. For at kunne danne så stort et koralrev regner man med der har været koraldyr i flere millioner år.

Det er meget forskelligt hvor hurtigt koraler vokser. Selvom korallerne har de bedste forhold er der nogle koraltyper, som kun vokser 0,5 cm. om året, mens andre typer kan vokse lidt over 10 cm. om året.

Når de gamle koraldyr dør, bliver deres kalkskelet tilbage. Her sætter nye dyr sig fast og danner deres eget skelet ovenpå de gamle. På den måde vokser koralrevene.

Et koralrev består ikke kun af koraler. På et rev findes der mange tusinder af små nyttedyr, som er nødvendige for et koralrev kan fungere. Der er små koralkrabber, som bor i koralerne, og forsvarer dem mod andre dyr som små rejer og andre krabber, som kunne finde på at spise de små koraldyr. Der er snegle, som holder det hele rent, der er søstjerner som spiser de alger og det skidt, som sætter sig på koralerne, der er muslinger som holder vandet rent. Ja listen er uendelig.

Hvis du skal på dykkerferie, så husk dykkerudstyr og badesko. Badesko er særligt godt for børnene, så de ikke skærer sig på sten på ferien. Få idéer til badeferie hos Spiritualitet Kristentro eller lær mere om hvad en erhvervsdykker laver.

Hvorfor er koralrev truede?

På koralrevene bliver der hele tiden bygget nye kalkskeletter op, mens de gamle forsvinder. Koraldyrene formere sig og gør revene større og større. Men samtidig forsvinder der også koraldyr. De bliver bl.a. ædt af andre dyr.

Vind og bølger brækker også nogen gange dele af de store koraler af. Denne opbygning og nedbrydning har fundet sted i millioner af år. Men i de seneste årtier har mennesket grebet ind i denne balance.

Forurening af havvand på grund af udledning af spildevand, udvinding af mineraler og olie, muddergravning og turisme er nogle af de ting, der truer koralrevenes miljø.

De forskellige former for forurening har meget forskellig virkning på koralrevene. Spildevand kan indeholde kemikalier, som forgifter koraldyrene. Men kemikalierne kan også dræbe det dyre-plankton, som koraldyrene lever af. Olieudslip fra skibe kan skade koralrevets dyreliv på samme måde. Hvis der bliver gravet efter mineraler, eller man renser havbunden for mudder, kan vandet blive helt tåget og uklart, og vil på den måde forhindre sollys i at nå ned til de små planter, der lever inde i koraldyrene. Sker det vil koraldyrene ikke kunne bygge deres kalk-huse og så vil der ikke blive bygget nye koraller. Turister kan også gøre stor skade på koralerne. De kan dykke efter koraller og fjerne store stykker til souvenir eller til at lave smykker af.

Det er en af grundende til man flere steder har fredet koralrevene og gjort dem til marine-reservater. I 1975 blev Store Koralrev i Australien fredet.

På store dele af revet må der kun komme forskere, som skal undersøge livet på koralrevet. Turister må kun komme særlige steder. På den måde håber man at kunne bevare dette store koralrev. Men selvom der er nogle, som prøver at redde koralrevene, forsvinder der stadig mere og mere.

Du læser med hos New Life Copenhagen. Tak fordi du valgte at komme forbi. Vi håber du er blevet inspireret.